icon-calendar icon-time icon-location icon-costs
75 jaar educatie
Erfgoed

75 jaar bevrijding 🕊️

  • 75 jaar vrijheid
  • Streekmuseum Krimpenerwaard
Van 9 april t/m 5 juli is er in Streekmuseum Krimpenerwaard de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding’ te zien. In diezelfde periode biedt het museum lessen met dit thema aan voor zowel de onder- als bovenbouw.
Schooljaar:
2019 - 2020
Kosten:
€ 75,00
Lessen:
1 les
Groepen:
5, 6, 7, 8
foto van Karin
Karin Pattikawa

Thema: Het besef dat vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van eenieder. Tijdsduur: de les in het Streekmuseum Krimpenerwaard duurt 75 minuten.

De leerlingen worden welkom geheten in het museum waar de museumdocent een introductie zal geven welke inspeelt op het besef dat, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen. De leerlingen zullen een film te zien krijgen waarin ooggetuigen hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertellen. Deze verhalen worden verteld door, nog levende, oud-vrijwilligers van het museum. Wij zullen deze ooggetuigen dan ook uitnodigen om, zover als mogelijk, bij de lessen aanwezig te zijn zodat er een vraaggesprek tussen hen en de leerlingen plaats kan vinden. Hierna worden de leerlingen in groepen verdeeld en krijgen zij een leskoffer toegewezen met één van de volgende thema’s: ‘bevrijding’, ‘dagelijks leven in de oorlog’, of ‘verzet en onderduiken’. Middels een te kraken code kunnen zij de koffer openen, waarin zich objecten bevinden die een relatie hebben tot het thema van de desbetreffende leskoffer, en waarin een tablet te vinden zal zijn die hen verder door het lesprogramma zal leiden. Het programma wordt afgesloten met een korte, interactieve, presentatie door de leerlingen over de verschillende koffers c.q. thema’s.

Tijdsduur: de les in het Streekmuseum Krimpenerwaard duurt 75 minuten.

75 jaar educatie