• Voetbalfeest voorbij

Voetbalfeest voorbij

20 april- De eerste drie woensdagen van april stonden in het teken van de schoolvoetbaltoernooien die in samenwerking met DCV en het Zadkine College werden georganiseerd.

Op woensdag 19 april vonden de finales aan het Waalplantsoen plaats. De prijzen werden aan het eind van de dag uitgereikt door wethouder De Leeuw.

Scheidsrechters 
Omdat het steeds lastiger wordt voor de verenigingen om op woensdagmiddag vrijwillige scheidsrechters te vinden, was dit jaar gekozen voor een samenwerking met het Zadkine College. Leerlingen uit het eerste leerjaar waren in het kader van hun stage drie weken achtereen actief om de wedstrijden in goede banen te leiden. In totaal dienen de studenten van de opleiding Sport & Beweging veertig stage-uren te maken die verdeeld mogen worden over het jaar. De toernooien worden via een intern systeem bij het Zadkine aangekondigd, waarna leerlingen zich aan kunnen melden. Met gemiddeld zes aanmeldingen per toernooi was gewaarborgd dat al de wedstrijden ook door konden gaan en was de inzet van andere vrijwilligers slechts minimaal noodzakelijk. 

De voorrondes 
Op 5 april werden de voorrondes afgewerkt voor de groepen 4, 5 en 6. Ondanks het feit dat geïmproviseerd moest worden voor wat betreft de velden- de kunstgrasvelden werden net op deze dag door de gemeente onderhouden- verliep dit toernooi op een goede wijze. Een week later konden de groepen 7 en 8 wel gebruiken maken van de kunstgrasvelden waardoor dit toernooi verliep zoals gepland. De twee beste ploegen per poule, in de meeste gevallen vier scholen per schoolgroep, plaatsten zich voor de finale op 19 april. Bij die finalisten waren vooral veel ploegen van OBS Kortland, maar ook de meeste andere scholen hadden wel een team op de finaledag. 


De finaledag 
De finaledag begon met de finales voor de groepen 4, 5 en 6. De teams speelden onder prima voetbalomstandigheden op de kunstgrasvelden en op de helft van een van de grasvelden van DCV. Zoals gebruikelijk waren veel ouders en opa's en oma's aanwezig om de verrichtingen van de voetballertjes gade te slaan. Er was veel enthousiasme en nauwelijks sprake van vervelende incidenten. "Mede omdat de scheidsrechters van het Zadkine alles prima onder controle hadden," stelt Sander Kalkman, organisator namens Synerkri. "Het was een uitdaging om dit te organiseren met deze groep leerlingen, maar ze waren enthousiast en floten goed. Zeker iets dat we ook bij volgende sporttoernooien willen herhalen." 
 
Groep 4 
Bij de meisjes ging de strijd in deze categorie tussen de teams van Kompas 1 en Groeiplaneet 1. In hun onderlinge duel was het Kompas met 1-0 de sterkste. Zij mochten de eerste prijs dan ook meenemen. De derde plek werd ingenomen door De Wegwijzer dat niet verloor maar aan drie gelijke spelen net genoeg had om de derde plek te bereiken. 
 
Bij jongens groep 4 begon de latere winnaar Octaaf 2 met een gelijkspel tegen Groeiplaneet 3. Omdat de volgende twee wedstrijden zonder tegendoelpunt werden gewonnen eindigde dat team toch als eerste in deze categorie. Groeiplaneet 3 werd tweede en de derde plek was voor Octaaf 1. 

Groep 5 
Bij de meisjes was Octaaf 1 in deze categorie de sterkste. Zij behaalden zeven punten. De strijd om plek twee werd beslist op doelsaldo; Groeiplaneet 1 bleef Kortland 1 net voor. Beide ploegen behaalden vier punten, ook het onderlinge duel eindigde gelijk; 1-1. 
Bij de jongens ging de strijd tussen Groeiplaneet 2 en Wegwijzer 1. Groeiplaneet won het onderlinge duel met 2-1 en bleef de Wegwijzer uiteindelijk daardoor een punt voor. De derde plek ging hier naar Kortland 1.  

Groep 6 
Wegwijzer 1 had aan een gelijkspel in de meisjespoule genoeg om naaste belager Kompas 2 op afstand te houden. De eerste twee wedstrijden waren door de meiden gewonnen. De derde plek in deze poule was voor Octaaf 1. 
Kortland 2 was de sterkste bij de jongens. Een gelijkspel en twee overwinningen leverden zeven punten op. Vooral de 5-0 tegen de latere nummer 2 Wegwijzer 1 viel op. De derde plek was op doelsaldo voor Groeiplaneet 1 


Groep 7 
De meisjes van Octaaf maakten er in hun finalepoule een spannende aangelegenheid van. Beide teams wonnen twee maal en kwamen ook op exact hetzelfde doelsaldo uit. Omdat Octaaf 1 het onderlinge duel won mocht dat team de eerste prijs op komen halen. Achter Octaaf 2 eindigde Kortland 1 hier als derde. 
Bij de jongens was de eerste prijs voor Kompas 2. Twee overwinningen en een gelijkspel tegen Kortland 1 bleken genoeg voor de winst. Kortland 1 eindigde als tweede, de derde plek was voor Octaaf 2 

Groep 8 
De enige ploeg die echt ongeslagen bleef was Kortland 5. Met zes goals voor en slechts een tegen bleef deze ploeg Kortland 3 voor. De onderlinge ontmoeting eindigde in 1-0. Achter Kortland 3 eindigde Octaaf 1 als derde. 
Bij de jongens was de kans groot dat een team van Kortland er met de hoofdprijs vandoor zou gaan. In de finalepoule waren drie teams van deze school vertegenwoordigd. De enige andere school, Kompas 2, wist zich niet tussen deze drie in te wurmen. De eerste prijs was voor Kortland 2 dat Kortland 1 een punt voorbleef. Het onderlinge duel eindigde in 1-0. Kortland drie eindigde met twee punten als derde in deze poule. 

Prijsuitreiking 
Wethouder de Leeuw reikte aan het eind van de dag de prijzen aan de hoogste groepen uit. Hij meldt op zijn Facebookpagina: "De finales van het schoolvoetbaltoernooi in Krimpen op het sportpark van DCV zijn weer gespeeld. En eigenlijk is iedereen winnaar: het was een mooie voetbalmiddag." De organisatie sluit zich bij die woorden aan. Sander Kalkman: "Het was intensief, maar als je het enthousiasme van de kinderen ziet weet je waar je het voor doet. Op naar volgend jaar....."