icon-location
Mensen bouwen een insectenhotel
Dieren Voeding Natuur

Help de natuur een handje 🐝🐦🦋

  • Stichting Natuurrijk
  • Biodiversiteit
  • Klimaat
Het gaat heel slecht met de natuur in Nederland en in de Krimpenerwaard. De aantallen insecten zijn de afgelopen jaren enorm afgenomen. Vraag maar eens aan je oma of opa hoe de autoruiten er vroeger ’s zomers uit zagen na een flinke rit. Wist je dat insecten van levensbelang zijn als voedsel voor heel veel andere dieren?
Schooljaar 2025 - 2026
Kosten €100,-
Lessen 1 les
Groep 5, 6, 7, 8
mariska
Mariska Scalongne-Kleijsen

🕑   1 les van minimaal 90 minuten

📍   Natuurrijk, tegenover Oudelandseweg 12, Ouderkerk aan den IJssel

📅   Deze les wordt aangeboden bij voorkeur van half april tot september op een woensdagochtend. 

Alle jonge vogels eten insecten en andere diertjes zoals wormen en spinnen. Dat geldt voor jonge vogels die, als ze uit het ei gekomen zijn, direct zelf voedsel gaan zoeken, de zogenaamde nestvlieders en ook voor vogels die door hun ouders in hun nest gevoerd worden. Die soorten noemen we nestblijvers.

Nestvlieders, zijn bijvoorbeeld kieviten, eenden, ganzen en meerkoeten. Als jonge kieviten, grutto’s of fazanten onvoldoende insecten, spinnetjes en wormen kunnen vinden gaan ze dood.

Nestblijvers, zoals merels, koolmezen en vinken, worden de eerste weken door hun ouders gevoerd met insecten en andere diertjes.

Alle jonge vogels sterven als ze niet voldoende insecten en ander dierlijk voedsel eten. Wist je dat ook zaadetende soorten vogels, zoals mussen en vinken, voor hun jongen dierlijk voedsel moeten vinden. Alle soorten vogels hebben dus insecten en andere diertjes nodig om te overleven. Insecten zijn daarom als voedsel van levensbelang voor vogels en heel veel andere dieren in de natuur. Ook voor soorten insecten die insecten eten, zoals bijvoorbeeld libellen en sluipwespen.

Gelukkig kunnen we de natuur in onze omgeving een handje helpen door insecten te lokken met bloemen waar ze van houden.

Bijna alle bloemen hebben stampers en meeldraden. De meeldraden bevatten stuifmeel. Als stuifmeel op de stamper komt ontwikkelen zaden. Bij sommige soorten kan de wind ervoor zorgen dat het stuifmeel op de stampers komt, maar meestal doen insecten dat. Insecten zijn dol op nectar in de bloemen. Door de nectar te eten zorgen insecten er tegelijk voor dat stuifmeel op de stamper(s) terecht komt, zodat zaden gaan groeien. Insecten kunnen niet leven zonder bloemen en bloemen kunnen ook niet zonder insecten voor de ontwikkeling van hun zaden. Zo zijn dieren en planten in de natuur op vele verschillende manieren afhankelijk van elkaar.

Insecten eten nectar uit bloemen. De meeste bloemen zijn van levensbelang voor insecten. Door te zorgen voor bloemen waar insecten van houden kunnen we de natuur dus een handje helpen!!

In de les, die begint in het Natuurterrein van Stichting Natuurrijk in een bloemrijk grasland, bij voorkeur op een zonnige dag, gaan we daar nader op in. Wij werken graag met alternatieve data, voor als het ongeschikt weer is voor de excursie.

Leerlingen, begeleiders en leerkrachten ontvangen een gedrukt exemplaar van de brochure: “Naar Natuurrijke Tuinen: goed voor biodiversiteit en klimaat.” Deze brochure kan uitsluitend in de hoogste groepen gebruikt worden. De excursies kunnen ook aan lagere groepen gegeven worden.

Verder kunnen zoekkaarten wilde planten beschikbaar gesteld worden en ontwikkelt Stichting Natuurrijk nog eigen materiaal voor verwerking. Aansluitend kunnen meerdere excursies verzorgd worden over wilde planten en/of bomen en struiken in Natuurrijk en de Krimpenerwaard, waarbij herbaria gemaakt kunnen worden met planten/bladeren, die in Natuurrijk worden verzameld. Bij het maken van een herbarium kan aandacht besteed worden aan enkele van de bekendste plantenfamilies, zoals samengesteldbloemigen, kruisbloemigen, schermbloemigen en vlinderbloemigen. Leerlingen kunnen ook onbespoten planten uit Natuurrijk meekrijgen voor school of in de eigen tuin of balkon.

Kerndoelen:

Oriëntatie op jezelf en de wereld - Mens en samenleving: 39

Oriëntatie op jezelf en de wereld - Natuur en Techniek: 40, 41

Contactgegevens aanbieder:

🙍  Kees Beaart

📱  06-39 66 65 20

📧  stichtingnatuurrijk@gmail.com

Mensen bouwen een insectenhotel